3DWP: Uw expert in 3D printing
Blog

This is 3DWP’s blog focused on 3D printing/Additive Manufacturing.

SketchUp

SketchUp van Trimble (eerder heette het Google SketchUp) is gratis software waarmee 3D modellen kunnen worden getekend, bijvoorbeeld voor een 3d printer. Op http://www.sketchup.nl/ kunt u de laatste versie van gratis Sketchup Make downloaden of SketchUp Pro aanschaffen voor professioneel gebruik.

Voor onze workshops gebruiken wij de Nederlandse versie van SketchUp, KLIK HIER om deze versie 8 voor Windows met STL plugins en uitleg te downloaden, KLIK HIER voor de MAC (helaas alleen Engels beschikbaar). Voor wat algemene tips voor SketchUp KLIK HIER.

Er is ook een database van 3D modellen: de 3D Warehouse. Hier kunnen modellen voor SketchUp gratis worden gedownload. 

MeshMixer

Met MeshMixer kunnen 3D bestanden (OBJ, PLY of STL) op allerlei manieren vervormd worden met tools zoals ”smooth” en ”warp”. Met het programma kan men 3D modelleren en dat is bijvoorbeeld heel handig om een 3D scan te bewerken. Ook kunnen 3D modellen gerepareerd worden met de Inspector functie. Zo kunnen gaatjes gedicht en vlakken aan elkaar gezet worden. Het is een zeer veelzijdig en toch gratis programma, voor een eerste hulpkaart van met tips van 3DWP KLIK HIER. Een aanrader is Autodesk MeshMixer 101, een serie korte en duidelijke filmpjes die de basisfuncties uitleggen.

Thingiverse

Op de website Thingiverse.com staan veel 3D modellen die gratis te downloaden zijn. Het is een omgeving waar downloaden, aanpassen en weer uploaden aangemoedigd wordt en is inmiddels één van de grootste bronnen van STL’s om te 3D printen. Ook plannen en bouwtekeningen van bijvoorbeeld nieuwe 3D printers worden hier geplaatst. Klik hier voor onze Thingiverse pagina waar we heel veel leuke modellen hebben geplaatst.

VisCAM view

Met VisCAM View kunnen STL bestanden nagekeken worden op fouten zoals onverbonden zijden/vlakken, omgekeerde vlakken en driehoeken. Er kan een doorsnede gemaakt worden om de binnenkant te bekijken en er kunnen metingen gedaan worden zoals wanddiktes.

FreeCAD

FreeCAD is een open source CAD tekenprogramma waarmee men 3D modellen kan ontwerpen en later allerlei waarden (afmetingen) kan aanpassen. FreeCAD is hier gratis te downloaden en is te installeren op verschillende besturingsprogramma’s. Er kunnen onder andere STEP, IGES en STL bestanden mee geopend worden.

Netfabb

Met Netfabb kunt u 3D bestanden nakijken op eventuele foutjes en repareren voordat u ze naar de 3D printer stuurt. Ook kunt u STL bestanden bewerken en meten. Klik hier om naar de website te gaan.

Viewshape

Met Viewshape op Viewshape.com kan men 3D modellen downloaden of uploaden om in de online viewer te kunnen draaien en zoomen, de website is ontstaan vanuit Artec 3D scanners. Bekijk hier een voorbeeld van een beeld dat is gescand met een kleurenscanner. Ook is er een gratis versie te downloaden zodat 3D modellen met kleurinformatie zoals .OBJ en .PLY op de computer offline te bekijken zijn. Er zijn ook wat edit mogelijkheden zoals ”smooth” en ”erase”. Klik hier om naar de downloadpagina te gaan.

Wings 3D

Wings 3D is een programma waarmee men 3d modellen kan verschalen, verplaatsen en bewerken maar ook kan modelleren in de Sculpt modus. Het is een veelzijdig programma die meerdere 3d formaten aankan.

Sculptris

Met Sculptris van Pixologic kunt u 3D modellen maken op de computer door middel van modelleren (sculpting) van een digitale bal klei. Deze kunt u opslaan als een .OBJ en eventueel met andere gratis software omzetten naar een STL bestand voor de 3D printer. Klik hier om de installer voor Windows te downloaden, voor MacOSX klik hier.

My Mini Factory

My Mini Factory is een website waar 3d modellen te downloaden zijn die gegarandeerd 3D printbaar zijn. Naast gratis modellen zijn er ook modellen en 3D prints te koop.

OpenSTL

OpenSTL is een zeer simpele STL viewer waarin 3D modellen kunnen worden verschaald, gedraaid of gespiegeld. Het vereist geen installatie op de harde schijf.

Meshlab

Met Meshlab kunt u op allerlei manieren 3D modellen bewerken. Er worden meerdere formaten (extensies) ondersteund en de software kan gebruikt worden om modellen om te zetten in een STL bestand. Dit 3D formaat wordt het meest gebruikt door 3D printers. Klik hier om naar de website te gaan.

Blender

Blender is opensource software die multifunctioneel is, men kan er mee modelleren en veel 3D formaten mee openen. Het is wat moeilijker om onder de knie te krijgen omdat er zo veel mogelijk is maar gelukkig zijn er uitgebreide handleidingen en filmpjes op de website. Klik hier om naar de website te gaan.

Printcraft

Met Printcraft kunnen modellen uit het spel Minecraft worden gedownload en omgezet naar een 3D model dat op de 3D printer gemaakt kan worden. Vanuit Minecraft kan een Printcraft server worden geopend om het gewenste 3D model op te slaan. De server voor Europa is eu1.printcraft.org.